De assemblages gebeuren tijdens de lente wanneer de natuur ontwaakt en opwarmt, deze periode is gunstig voor het bottelen. Het is de degustatie van de “vins clairs” of niet-mousserende wijnen die hen toelaat te kiezen welke cuvées ze zullen voorstellen en vooral ook om te bepalen of er een Millésime zal worden gemaakt. Bij Champagne de la Renaissance gebeurt dit niet systematisch. Enkel de uitzonderlijk goede jaren zullen in speciale flessen terecht komen et zullen minimum 4 jaar in de kelder blijven alvorens te verkopen.

Michel, jong en gepassioneerd en Nelly Dhondt, wijs en ervaren, degusteren de dorpen, de percelen. Het is altijd een groots moment. Het is altijd verschillend. Men zoekt, men leert. De wijn vertelt verhalen. Salvador Dali zei ‘’Wanneer men degusteert, drinkt men geen wijn, men proeft geheimen’’. Na het bottelen zal de wijn een tweede keer gisten en deze fermentatie zorgt voor de bubbels in de fles. De champagne zal gedurende minimum 15 maanden rusten om dan het depot te verwijderen dat zich vormde na de fermentatie. Vervolgens nog toevoeging van likeur gemaakt van oude wijnen en rietsuiker, zelfgemaakt volgens de smaak van het huis, deze bepaalt de Sauvage, Brut, Sec en Demi-Sec.