Vroegste druivenoogst in Champagne ooit

De druivenoogst in de Champagnestreek begint vroeger dan ooit. De Franse wijnboeren van Noordoost-Frankrijk maken zich sterk dat zij met de pluk al eind augustus kunnen beginnen. Normaal is dat pas half september, sommige jaren zelfs eind september.

«Het wordt één van de vijf vroegste druivenoogsten in onze streek uit de geschiedenis», luidt het bij de champagnehuizen. «De weersomstandigheden zijn sinds mei zo ideaal geweest dat de vruchten tegen het eind van de maand al kunnen geplukt worden. Bovendien ziet het er naar uit dat de kwaliteit prima zal zijn.»

Nochtans zag het er aanvankelijk niet zo fraai uit voor de druivenoogst. In april had zowat heel Frankrijk af te rekenen met een opstoot van vrieskou, waardoor tot 20% van de druiven onherroepelijk verloren gingen. «Maar daarna hebben we geen grote klimaatschommelingen meer gekend met zonnige temperaturen en weinig neerslag. Voor dit jaar mikken wij op een opbrengst van 10.300 kilo per hectare. Dat is ook nodig, want tijdens de eerste helft van het jaar is de vraag naar champagne vanuit de VS, Australië, Japan en China gestegen met 18%.»

Ook in andere Franse wijngebieden zal de druivenpluk vroeger starten. In de Languedoc-Roussilon, in Zuidwest-Frankrijk, is er zelfs sprake van een voorsprong van twee tot drie weken. Daar is de gemiddelde temperatuur in 40 jaar met 1,5 graad gestegen, waardoor de druiven sneller rijp zijn.

Bron: hln

Reactie toevoegen